Игнатиево

Област  Варна

Пощенски код: 9143
Телефонен код: 05119

Игнатиево е град в Североизточна България. Той се намира в Община Аксаково, Област Варна.
Намира се в западна посока от град Варна — на 15 км от нейния център. Има само автомобилни пътища. На 2 км от града в източна посока се намира общинският център град Аксаково. На 2 км в западна посока е разположено с. Припек, а малко след него - с. Слънчево. На север от град Игнатиево е с. Доброглед, станало вилна зона.
Село Игнатиево е основано от бежанци от Одринска Тракия по време на Руско-турската освободителна война. Първоначално те се населяват в ниската част - там, където сега минава автомагистралата Варна — София. В миналото много хора умират от болести поради влагата (днес на това място е открито подземно езеро). по-късно жителите на селото се изместват в по-високата част и там заживяват спокойно. Първоначално съществуват две села — Карагьол и Руслар, които впоследствие се обединяват и дават началото на днешното населено място. Преименувано е на Игнатиево през 1934 година в чест на руския дипломат граф Игнатиев. На 9.03.2011 г. село Игнатиево е обявено за град от МС на Република България.

Отначало в селото живеят само тракиийци. По-късно тук се заселват и добруджанци и македонци. По времето на социализма, когато много от хората отишли да работят в заводите във Варна, не е достигала работната ръка в селскостопанската кооперация и тогавашният кмет довежда ромите. Благодарение на благоприятната местност броят на ромите в областта се увеличава. Голяма част от тях се е смесила с местното население и днес представляват важна част от населението. Благодарение на своя труд разполагат със собствени жилища и обработваеми площи.

С нахлуването на циганите в селото започват и търканията между отделните групи, неприемането на някои изяви от страна на ромите, което принуждава стотици хора да си продадат къщите и градините и да се заселят било във Варна или в Аксаково. Това довежда до увеличаване броя на ромското население, което главно закупува имотите.
В близост до града, на юг от него се намират „Побитите камъни“.

по материали от Уикипедия

    Коментари (0)