Пощенски код: 5200
Телефонен код: 0610

Павликѐни е град в Северна България. Той се намира в Област Велико Търново и е в близост до градовете Бяла Черква и Сухиндол. Градът е административен център на община Павликени.

Градът възниква след 1943 г. на основата на бившето с. Павликян, чието старо население е изповядвало павликянство. С името Павликян селото се споменава в османските архиви от 15 в. - 19 в. През 1880 г. то има 580 ж. Селището е създадено от преселници павликяни, дошли през средните векове от Южна България. Били привърженици на религиозна ерес, възникнала през VII век в Западна Армения. С името Бавликян и Павликян селището фигурира в документи от 1430 г. По време на Освобождението (1878) е малко село.

След отказа на земевладелците от Бяла черква, павликенецът Атанас Хаджиславчев се съгласява да дари собствени земеделски земи на министерството на железниците за да се построят жп линията и гара Павликени. Дотогава основната дейност в село Павликени е земеделието.

След прокарването на ж.п. линията София - Варна (1899 г.) селото се развива в търговско и занаятчийско селище. Жп гарата дава в началото на 20 век голям тласък за развитието на селото като икономически и околийски център. Изграждат се мелница, маслобойна, керамично предприятие, винарска изба, металообработващо предприятие.

Днес град Павликени е важен железопътен възел на централната жп линия София - Варна с развито машиностроене, лека промишленост, хранително-вкусовата промишленост и други отрасли.

по материали от Уикипедия

снимка 
DSC00010.JPG
снимка 
pavlikeni-arka.jpg
снимка 
DSC00025.JPG
снимка 
DSC00024.JPG
снимка 
DSC00023.JPG
снимка 
DSC00027.JPG
снимка 
DSC00026.JPG
снимка 
pavlikeni-fontan.jpg

Официален сайт на община Павликени     Коментари (0)