Пощенски код: 5100
Телефонен код: 0618

Горна Оряховица е град в Северна България. Намира се в Област Велико Търново в близост до град Велико Търново и архитектурния резерват село Арбанаси. Градът е втори по големина в областта след Велико Търново и е административен център на Община Горна Оряховица.

Най-ниската точка на града се намира край брега на р. Янтра и е с надморска височина 92 м, докато най-високата точка е платото „Камъка“, с надм. височина 412 м. Градът е разположен в северното подножие на Арбанашкото бърдо, на границата между Предбалкана и Дунавската равнина. Общината е с важно геостратегическо положение, тъй като на нейната територия се пресичат важни международни и местни транспортни артерии. Оста на международния транспортен коридор № 9 минава през нейната територия (свързващ Мала Азия с Източна и Северна Европа през Балканския полуостров). Оста на Хиперборейския път също минава през територията на общината (Албания-Македония-Г. Оряховица-Русе).

Ж.п. гара Горна Оряховица е най-голямата ж.п. гара в Северна България. През нея преминават много нацианални и международни линии.
От 1995 година Летище Горна Оряховица е петото международно летище в страната. То е оборудвано с нова, модерна техника. Центърът за управление на въздушните полети ръководи движението на самолетите над цяла Северна България.

по материали от Уикипедия

снимка 
DSC00012.JPG

Официален сайт на община Горна Оряховица     Коментари (0)