Пощенски код: 3900
Телефонен код: 0936

Белоградчѝк е град в Северозападна България. Той се намира в Област Видин и е втори по големина в областта след Видин. Градът е административен център на Община Белоградчик. Той е живописно разположен в западната част на Стара планина, в югозападното подножие на Белоградчишкия венец. Благоустроен и приветлив, град Белоградчик е сред най-атрактивните туристически обекти на България. Това райско кътче с кристално чист въздух предлага възожности за излетен, вело, пещерен и конгресен туризъм, алпинизъм, лов и риболов, спорт и астрономически наблюдения.

Най-значителен природен обект е скалната верига "Белоградчишки скали", част от която е обявена за природна забележителност. Те представляват причудлив музей под открито небе, чиято красота идва от червено обагрените пясъчници. Продължилите векове наред екзогенни процеси са изваяли от варовиците и конгломератите причудливи скални великани, приказни видения, обелиски, кули и замъци - цяла плетеница от скулптурни групи и фигури, които по странен и удивителен начин се подреждат в завършени сюжети и образни характеристики. Този природен феномен е с дължина 30 км. и ширина 3-5 км.

Друг значителен природен обект е пещерата "Магура", която се намира на около 20 км северозападно от гр.Белоградчик. Освен с причудливите си подземни образования - сталактити и сталакмити, пещерата е известна и с уникални праисторически рисунки, създадени от обитаващите я в миналото пещерни хора (рисунките са под защитата на ЮНЕСКО ). Постоянната температура (+12 С) и влажност на въздуха в пещерата - са благоприятни условия за лечебно-профилактични процедури при някой белодробни заболявания, а също така и за отлежаване на шампанизирани вина. В непосредствена близост до пещерата се намира живописното карстово езеро "Рабиша".по материали от Уикипедия

снимка 
belogradchik10.jpg
снимка 
belogradchik5.jpg
снимка 
belogradchik3.jpg
снимка 
belogradchik7.jpg
снимка 
belogradchik6.jpg
снимка 
belogradchik4.jpg
снимка 
belogradchik1.jpg
снимка 
belogradchik9.jpg
снимка 
belogradchik2.jpg
снимка 
belogradchik8.jpg

Официален сайт на община Белоградчик     Коментари (0)