Видин

Област  Видин

Пощенски код: 3700
Телефонен код: 094

Видин е град, разположен в Северозападна България, административен център на община Видин, област Видин. Намира се на брега на река Дунав.

На 2 км от града е разположен и фериботният комплекс, който е връзка с румънския град Калафат.
През Видин минават 2 европейски транспортни коридора - 4-ти и 7-ми.

Видин е град с многовековна история. Създаден е още през древността. Възникнал е на мястото на древното келтско селище Дунония, където римляните по-късно построили крепостен град с името Бонония, който българите нарекли Бдин, а по-късно Видин. По време на Римската империя той бил един от главните градове на провинция Горна Мизия, обхващаща територии от днешна Северозападна България и Източна Сърбия.
По време на Втора българска държава цар Иван Александър поверява управлението на Видинското деспотство на сина си от първата съпруга влахинята Теодора Басараб - Иван Срацимир като го коронясва за цар и той се отделя от Търновското царство и създава Бъдинското (Видинското) царство. То просъществува само 32 години – от 1364 до 1396 г., когато и този край на България е поробен от турците.
Като част от Османската империя Видин е важен административен и икономически център. От 1400 до 1700 г. Видин е част от буферна зона между Османската държава и Австрия и многократно е превземан от австрийската армия. Градът е център на въстания през 1773 и 1850 г.
При избухването на Балканската война в 1912 година 19 души от Видин са доброволци в Македоно-одринското опълчение.


Крепостта „Баба Вида“, намираща се на брега на Дунав и опасана с ров с вода, е главната забележителност на града и единствената изцяло запазена средновековна крепост в България.
Възниква още по времето на Римската империя като седалище на малък гарнизон с наблюдателна кула, около която постепенно се изгражда крепостта. По-късно местните управители са я ползвали за феодален замък.по материали от Уикипедия

снимка 
vidin7.jpg
снимка 
vidin3.jpg
снимка 
vidin5.jpg
снимка 
vidin6.jpg
снимка 
vidin1.jpg
снимка 
vidin2.jpg
снимка 
Center_street_in_v_galleryfull.jpg
снимка 
vidin4.jpg

Официален сайт на община Видин     Коментари (0)