Враца

Област  Враца

Пощенски код: 3400
Телефонен код: 092

Враца е град, разположен в Северна България, той е административен център на община Враца, област Враца. Намира се на 112 км северно от София, на около 40 км югоизточно от Монтана, и на 14 км северозападно от Мездра.

Град Враца е разположен в полите на Врачанския балкан. Враца е отправна точка към ждрелото Вратцата и пещерата Леденика.
Враца има красива околност. От юг са сиво-виолетови скали на Врачанския балкан, на север, над невисокото каменно плоскогорие с меки и заоблени земеповърхни форми, се издига Милин камък, а на изток се редуват невисоките върхове на бърдото Веслец.

Град Враца е пресечна точка на два от най-големите европейски транспортни коридора — коридор 4 и коридор 7.

Във Враца са развити много отрасли на промишлеността: текстилна (производство на памучни платове и коприни), шивашка, хранително-вкусова (хлебопроизводство, сладкарство, месопреработка, млекопреработка, производство на безалкохолни напитки и др.), за строителни материали (цимент, клинкер, добив на скално облицовачни материали от врачанското находище — варовик), мебелна, лека, машиностроителна (производство на стругове и фрези), металолеене и металообработка и други.

Враца е град с богата история, който изобилства от исторически и културни забележителности.
Околностите на града са известни и с множество природни забележителности, най-известните от които са пещерата Леденика и прохода Вратцата.

по материали от Уикипедия

снимка 
vraca.jpg
снимка 
vraca2.jpg
снимка 
vraca5.jpg
снимка 
vraca3.jpg
снимка 
vraca1.jpg
снимка 
vraca6.jpg
снимка 
vraca4.jpg
снимка 
belogradchik8.jpg

Официален сайт на община Враца     Коментари (0)