Перник

Област  Перник

Пощенски код: 2300
Телефонен код: 076

Пѐрник е град в Югозападна България в близост до град София. Той е административен център на Област Перник и Община Перник.

През град Перник минава т.нар. транспортен коридор 4, европейски път E79 и железопътна линия, която съединява Централна Европа и Гърция.

Градът е вторият по големина град в Западна България след София. Разположен е на 30 km. югозападно от София.
Град Перник е разположен в Пернишката котловина с надморска височина между 700 и 850 m, дължина 22 km и е заобиколен от планините Витоша, Голо Бърдо и Люлин. През града тече река Струма, която извира южно от Черни връх и е сред най-големите реки в страната.

Първите сведения за поселищен живот в района на Перник датират от 6000 г. преди Христа /ранен неолит/.
Българите се възползват от укрепеното място и в пролома на Струма изграждат една от най-мощните български твърдини - Перник. За пръв път това име се споменава през IX век. Свързва се със славянския бог Перун. В началото на XI век селището е непристъпна за византийците крепост, седалище на легендарния войвода Кракра Пернишки, играл важна роля по време на Първата българска държава. Особено голям е приносът на Кракра през 1003 г, когато той спира настъплението на византийския император Василий II Българоубиец към Сердика. Днес Пернишката крепост е една от най-големите исторически забележителности на града.

Пернишката икономика е много силно засегната от икономическата криза.
В регионалната икономика са застъпени почти всички отрасли на материалното производство, като водеща роля има черната металургия, производство на електро- и топло-енергия, машиностроителна и металообработваща промишленост, електротехника, въгледобив и др. Нараства делът на леката промишленост (предимно шивашка), търговията и услугите.

по материали от Уикипедия

снимка 
pernik.jpg
снимка 
pernik (3).jpg
снимка 
pernik (1).jpg
снимка 
pernik (2).jpg

Официален сайт на община Перник     Коментари (0)