Радомир

Област  Перник

Пощенски код: 2400
Телефонен код: 0777

Радомир е град в Западна България. Той се намира в област Перник и е в близост до градовете Батановци и Перник. Градът е втори по големина в областта след Перник и е административен център на община Радомир.

Град Радомир е разположен в Радомирската котловина, в подножието на планината Голо бърдо. Той е център е на историко-географската област Мраката. Радомир е единствения град в България, на територията на който има водопад, известен с името Бучалото.

Радомир е средновековен град, изграден над праисторическо, антично селище и некропол. Населението е с будно национално съзнание. Първото килийно училище в общината се открива през 1826 г. в с. Радибош.
В Руско-турската война от 1877–1878 г. вземат участие 25 опълченци от Радомирско. Последен знаменосец на Самарското знаме е Никола Корчев, родом от с. Долна Диканя, Радомирско. След освобождението знамето е донесено в гр. Радомир от установилата се тук Трета опълченска дружина и се съхранява в радомирските казарми до 1882 г.
При избухването на Балканската война през 1912 година четиринадесет души от града са доброволци в Македоно-одринското опълчение.
През 1918 г. гр. Радомир става център на Войнишкото въстание. От тук на 27 септември 1918 г. България за първи път е провъзгласена за република.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Радомир     Коментари (0)