Исперих

Област  Разград

Пощенски код: 7400
Телефонен код: 08431

Исперѝх е град в Североизточна България. Той се намира в Област Разград и е втори по големина в областта след Разград. Градът е административен център на община Исперих.

Земите около град Исперих са обитавани от различни цивилизации още от времето на тракийските племена ( IV - V пр.Хр.). Доказателство за това е тракийският град Хелис(Хелиос), който днес е превърат в историкоархеологичен резерват СБОРЯНОВО. Запазени са уникални по своята същност гробници на тракийски владетели, крепостни стени, религиозни съоръжения и множество артефакти. Доказателство за уникалността на това място е факта че той е един от седемте български представители в UNESCO.

За зараждането му като самостоялтелно селище няма много информация, предполага се че града се развива като място за панаири и обмяна на стоки. По време на Османското владичество се е наричал Кемаллар(Кемаалар, Кеманлар).

През 1960 година селището е обявено за град Исперих. Градът носи името на кан Аспарух - основателят на Българската държава, чието име също се произнася и Исперих.

по материали от Уикипедия

Официален сайт на община Исперих     Коментари (0)